Shanghai 1927-projektet

Shanghai 1927 er arbejdstitlen for et stort projekt, der strækker sig ind over mange medier. Ambitionen er at fortælle gode historier, samtidig med at læserne/seerne/lytterne bliver klogere på, hvordan Kina blev til det Kina, vi kender i dag.

 

Mere end 1500 warlords kappedes i 1920’ernes og 1930’ernes Kina med hinanden, med en fascistlignende diktator og med udenlandske magter om at røve og plyndre. Millioner og atter af millioner mennesker døde af sult og krig og undertrykkelse. Alt dette er næsten ukendt for os i Europa, og derfor forstår vi ikke Maos kommunistiske Kina og dermed heller ikke dagens Kina.

 

Shanghai spillede i disse årtier en særlig rolle. Her blev uanede rigdomme hobet op af en lille, hvid overklasse. Her delte kapitalister og gangstere rovet, her herskede ekstrem rigdom over for ekstrem fattigdom. Her festede nogen igennem, mens andre blev bombet. Shanghai var et udstillingsvindue for alt det fantastiske og uhyrlige, som imperialisme og kapitalisme kunne frembringe. Et sammenstød mellem traditionelt og moderne.

 

Elementerne i Shanghai 1927-projektet er:

 

Screen Shot 2016-05-13 at 13.31.04

Pigen fra Shanghai

En digital, interaktiv tegneserie på 140 sider om den 16-årige pige Luping, der bliver revet ud af sit sorgløse liv og kastet ind i borgerkrigen. Tegneserien indeholder også sider med fiktive reklamer og andet bladmateriale fra det gamle Shanghai og har som valgfrie features underlægningsmusik, 25 ultrakorte animationsfilm, valg mellem flere sprog i tekstboblerne og mulighed for oplæsning.

 

Shanghai Modern

Et browserbaseret, fiktivt ugeblad i art deco-stil, der fortæller stærkt underholdende ”nyheder” om gangsterkongen Du Yueshengs seneste natklubbesøg, om krigens gang, om hvordan hvide turister bør behandle kineserne og meget, meget mere.

 

Shanghai Leksikon

Et digitalt opslagsværk om 1920’ernes Shanghai, som vil blive det hidtil største i verden af sin slags. Her er der fakta om politiske forhold, prostitution, jazz-scenen, skolegang og meget mere.

 

Shanghai Læring

Et digitalt katalog af opgaver og hints til at bruge Pigen fra Shanghai. Shanghai Modern og Shanghai Læring til undervisning i den danske folkeskoles udskoling. Dansk, Engelsk, Historie og mediefag får her en guldgrube af muligheder. Helt gratis.

 

Status:

I produktion (åben udvikling)

 

Producent:

Kong Orange

 

Partnere:

Signe Bisgaard (komponist), Stine Spedtsbjerg (StineStregen), Cav Bøgelund (Animationsfilm & tegneseriekonsulent), Anders Berthelsen (Animationsfilminstruktør), Ja Film (Animationsfilm), Blood, Sweat, Drum + Bass (big band).

 

Sponsorer:

Det Danske Filminstitut, Den Vestdanske Filmpulje, Undervisningsministeriet, Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Odder Kommune, Koda, S.C. Van Fonden, ØK Fonden, Aarhus Universitet, Århundredets Festival, Musikhuset Aarhus, Det Jyske Musikkonservatorium

 

Links:

Pigen fra Shanghai til iPad eller browser, Shanghai Modern & Leksikon  og Shanghai Læring